5 slimme apparaten die je (waarschijnlijk) nog niet kent

Iedereen kent de slimme thermostaat, verlichting of de Ring deurbel met camera. Maar juist de minder bekende smart home apparaten kunnen soms nét dat verschil maken in je dagelijks leven. Geen technologische hoogstandjes om het hoogstandje, maar praktische tools die inspelen op kleine irritaties, gewoontes en routines. Dingen waarvan je eerst niet wist dat je ze nodig had en waar je vervolgens niet meer zonder wilt.
1. Slimme sleutelkast
Een slimme sleutelkast klinkt in eerste instantie als iets voor hotels of bedrijven, maar is ook thuis verrassend handig. Zeker als je met meerdere mensen samenwoont of regelmatig iemand toegang moet geven tot je woning. Denk aan een schoonmaker, een buurman/buurvrouw die de planten komt doen, of een vriend die je kat verzorgt tijdens je vakantie.
Je hoeft geen fysieke sleutels meer uit te wisselen of verstoppen, het kastje houdt bij wanneer de sleutel wordt gepakt en sommige modellen kun je zelfs via een app bedienen.
2. Slimme radiatorknoppen
Veel mensen denken bij ‘slimme verwarming’ meteen aan een slimme thermostaat, maar slimme radiatorknoppen zijn een vaak overgeslagen upgrade die juist erg praktisch én betaalbaar is.
Je vervangt niet je hele verwarmingssysteem, maar alleen de knoppen op je radiatoren en die regel je vervolgens per kamer in. Met deze knoppen kun je de temperatuur comfortabel maken in slechts één kamer, terwijl de rest van het huis koud blijft, ideaal voor als je bijvoorbeeld thuiswerkt. Het is niet alleen prettiger, maar je merkt het ook in je energieverbruik. Voor wie graag in controle is over comfort én kosten, is dit een slimme zet.
3. Slim bed
Een slim bed is zo’n gadget waarvan je denkt, dat is vast iets voor mensen met té veel geld. Tot je er eentje probeert.
Moderne slimme bedden kunnen veel meer dan alleen je slaap meten. Ze passen zich aan op jouw lichaamshouding, houden je temperatuur stabiel, helpen je beter in slaap vallen en zelfs wakker worden met subtiele trillingen of lichtsignalen. In plaats van een wekker die je uit je slaap rukt, word je rustiger wakker, wat vooral fijn is als je partner op een ander tijdstip opstaat. Veel mensen merken na een paar dagen al verschil. De temperatuurregeling geeft je tijdens warme zomernachten meer comfort. En dat allemaal zonder dat je er iets voor hoeft te doen, het bed leert van je gewoontes en past zich aan.
4. SwitchBot – de slimme knopdrukker
Dit apparaatje ziet eruit als speelgoed, maar onderschat het niet. De SwitchBot is ontworpen om fysieke knoppen in te drukken en dat maakt het een onverwacht slimme oplossing voor oude apparaten die je liever niet vervangt. Denk aan een koffiezetapparaat, een lichtschakelaar, of een ventilatiesysteem.
Je kan bijvoorbeeld koffie zetten zonder ’s ochtends zelf op de knop te drukken. Veel koffiezetapparaten hebben geen smart functie, maar met een SwitchBot erop gaat hij elke ochtend aan zodra mijn wekker afgaat. Op deze manier maak je jouw ‘domme’ apparaten ‘slim’.
Via Home Assistant is dat eenvoudig in te stellen. Je hoeft dus niet alles te vervangen om je huis slimmer te maken.
5. Slimme deurbel zonder camera
Niet iedereen zit te wachten op een deurbel met camera, microfoon, abonnement en alles wat daarbij komt kijken. Soms wil je gewoon weten dat er iemand aanbelt, zonder dat je meteen beeld en geluid hoeft op te slaan of te delen met een cloudservice.
Waarom zou je dan niet gewoon een normale deurbel nemen?
Omdat een slimme deurbel ook andere handige functionaliteiten heeft naast een camera, zo kun je bijvoorbeeld meldingen krijgen op je telefoon als er wordt aangebeld, perfect voor als je thuis zit met je noice cancelling koptelefoon op.
Vaak zijn ze ook gewoon te koppelen met smart home systemen zoals bijvoorbeeld Home Assistant, op deze manier kun je bijvoorbeeld ook instellen dat je lampen gaan knipperen als er wordt aangebeld (mits je slimme verlichting hebt natuurlijk).
Slimmer leven begint met slimme keuzes
Niet elke slimme gadget hoeft spectaculair te zijn. Vaak zijn het juist de subtiele upgrades die je dagelijks leven fijner maken. Dit zijn geen gadgets om mee te pronken, maar om te gebruiken. Ze lossen echte problemen op, groot of klein en ze passen zich aan aan hoe jij leeft, niet andersom. Juist dát maakt ze de moeite waard. Misschien zijn ze minder bekend, maar als je er eenmaal mee werkt, vraag je je vooral af waarom je ze niet eerder hebt ontdekt.